Les xarxes socials i l’adveniment de noves formes d’exercir la ciutadania

les-240-j-montesinosPer Alina J. Bello Dotel
Col·laboradora de l’Àmbit Maria Corral
Santo Domingo, República Dominicana, octubre 2011
Foto: J. Montesinos

L’impacte de les xarxes socials en la vida del món està donant als investigadors del fenomen social noves terres per a les quals conquerir amplis camps de coneixement.

L’anomenat «fenomen Egipte» evidencia que les xarxes socials estan generant una nova forma, no solament de comunicar-se, sinó també d’exercir la ciutadania i el reconeixement en el món global. Per això no és d’estranyar que després d’aquest primer fenomen hi hagués rèpliques a Algèria, Líbia i molts altres països, com tampoc no ha de sorprendre que les xarxes socials siguin el nou camp de batalla de les lluites ideològiques.

La joventut en tot el planeta comparteix els mateixos ideals de llibertat, igualtat, reconeixement i respecte a la seva condició de joves, d’aquí que hi hagi un brou de cultiu comú per a sintonitzar i assumir noves croades, aquest cop sense necessitat de traslladar-se de continent. Ara naveguen pel mar del ciberespai en potents caravel·les impulsades pel vent d’Internet, agrupades en la flota de les xarxes socials i protegits per la virtualitat.

Aquest camp de batalles i conquestes no està –com no ho ha estat mai cap camp de batalla– lliure d’espies, pirates i manipulacions dels grups de poder que lluiten pel control social, però té l’avantatge que des d’ell, molts poden expressar el seu punt de vista sense temor a la censura, la repressió o la discriminació.

Les xarxes socials es constitueixen així en una nova forma d’exercir la ciutadania, davant uns Estats cada cop més irresponsables del seu rol de guardians de l’equilibri social. A través de les xarxes socials els individus que formen els diversos estaments de la societat poden expressar-se i exigir el compliment de les clàusules del contracte social entre l’Estat i els ciutadans. També poden fer pressió per canviar el curs d’accions encaminades a debilitar la participació ciutadana, en benefici de determinats grups polítics i econòmics.

L’exercici de la ciutadania en el món global passa per les xarxes socials. D’aquí que aquells que vulguin expressar la seva opinió, vendre les seves idees, donar-se a conèixer i fins i tot assolir el lideratge en qualsevol àmbit en què es moguin, hauran d’entrar en contacte necessàriament amb les xarxes socials.

Així mateix, l’exercici de la militància en les xarxes socials pot generar un entorn de sensibilització respecte als problemes globals i fer dels seus usuaris persones més conscients de la realitat planetària i més respectuosos i tolerants pel que fa a les diferències. Això sense negar que també pot portar a desenvolupar un sentit de la prudència i un respecte per les normes establertes per a la convivència harmoniosa dins les mateixes xarxes.

Creiem seriosament que les xarxes socials són espais de comunicació on es pot generar un diàleg respectuós sobre les situacions que afecten tot el món i, sobretot, els més vulnerables. Aprofitem, doncs, aquest espai que ens obre la postmodernitat, per a construir una veritable ciutadania global, participativa i participant, que ajudi a crear un món millor per a la convivència de tots.

Imprimir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada