Pensant en els altres

3d pensant-240-d-Y-goPer Marta Miquel i Grau
Col·laboradora de l’Àmbit Maria Corral
Barcelona, març 2012
Foto:  Daniel Y. Go

Fa uns dies se celebrava a Barcelona el Congrés Mundial de Mòbils més important del món. Això reafirma una vegada més que la tecnologia per a la comunicació segueix avançant a gran velocitat i que augmenten les facilitats, almenys tècniques, perquè l’ésser humà pugui desenvolupar al màxim el seu potencial comunicatiu i relacional. En aquesta edició, el Congrés va convocar tant els alts càrrecs de les diferents empreses de telecomunicacions –entre altres–, com professionals, aficionats i públic en general amb el lema «Redefinint el mòbil», posant així l’accent en les aplicacions per a aquest tipus de dispositius, principalment en el camp de la sanitat i l’automòbil.

És cert que les aplicacions (apps) existents en aquest moment ja són moltíssimes, però segurament en queden moltes altres per inventar si prioritzem el fet de facilitar la vida a aquells que tenen més dificultats, abans que buscar la nostra satisfacció personal o la simple practicitat organitzativa per al nostre funcionament quotidià, que sens dubte també té la seva importància. Potser ha estat això el que ha mogut el cor d’algunes de les persones i institucions que des de fa un temps treballen en la creació o han creat ja interessants aplicacions dins del camp de la salut, com les que comentem a continuació.

Fa uns dies en el diari La Vanguardia sortia publicada una notícia sobre un pare de família que havia creat una app per comunicar-se amb el seu fill autista: «Un informàtic d’Esplugues, Josep Martínez, ha creat una aplicació utilitzant la tecnologia tàctil dels telèfons mòbils per a millorar la comunicació amb el seu fill autista. Martínez es dedica a les noves tecnologies i la informàtica, i gràcies a la col·laboració desinteressada de desenes de persones ha aconseguit posar en marxa el que és una nova eina per a la comunicació alternativa.» Sens dubte aquesta és una aplicació creada en funció del més dèbil. I si en aquest cas parlem d’autisme, no podem deixar d’anomenar el blog «Iautismo», creat amb l’objectiu d’informar sobre les aplicacions específiques per a persones amb TEA (Trastorns de l’Espectre Autista), o altres necessitats especials.

Uns dies abans, també a la La Vanguardia podíem llegir: «una aplicació informàtica ajuda persones grans a recordar les seves dosis de medicació». En aquesta ocasió, es tractava d’un projecte portat a terme per BJ Adaptacions i la Fundació Orange.

Dues aplicacions més són les pensades per a persones amb discapacitat visual i de mobilitat, respectivament: «BrailleTouch» i «Wheelmap». La primera és una app gratuïta i de codi obert que permet escriure fàcilment missatges des de mòbils amb pantalles tàctils. I la segona, per a les persones que es desplacen habitualment amb cadira de rodes, és una app creada per Raul Krauthausen, un ciutadà alemany que després de posar en marxa el web wheelmap.org amb l’objectiu d’informar sobre quins llocs tenen accés amb cadira de rodes ha creat també l’aplicació corresponent per a mòbils. Actualment, a través d’aquest web es pot accedir a informació de més de trenta mil llocs diferents.

I, per acabar, una notícia que actualment es troba en la majoria de blogs que parlen sobre temes relacionats amb la salut i les noves tecnologies. Aquesta és la convocatòria a la primera conferència Europea sobre aplicacions mòbils en el camp de la salut i del benestar, «Apps ON Health», que tindrà lloc el proper 19 de març a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. A més a més, dins d’aquest encontre es portarà a terme el certamen AppCircus ON Health, un concurs que reunirà les aplicacions més útils i innovadores sobre aquestes temàtiques a escala internacional.

Encara queda molt camí per endavant pel que fa a les apps i el món de la comunicació, però el més important no és la quantitat d’aplicacions o descàrregues realitzades –recentment Apps Stores anunciava que havia arribat a 25.000– sinó quina és la utilitat de cada una d’elles i si està creada pensant en aquell que més ho necessita.

Imprimir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada