25è Aniversari de l’Àmbit Maria Corral a República Dominicana

3D48F5F2-BAAC-46E6-B93E-E8B0A6C28B26.jpg__460__390__CROPz0x460y390

Sopar Col·loqui sobre l’Ètica de la comunicació. Maig 2013 

El passat 25 d’abril es va celebrar el XXI Sopar Hora Puerta de América, a Santo Domingo, organitzat per l’Àmbit Maria Corral i l’Institut de la Pau Juan F. Pepén, al saló Blau del Club Naco, amb l’objectiu d’oferir un espai de reflexió i diàleg sobre el tema «L’ètica de la comunicació».

Els ponents foren el periodista i director del diari El Día, Rafael Molina Morillo, la comunicadora i productora de TV, Edith Febles, el psiquiatre i psicòleg Luis Montalvo, cap de la Unitat de Salut Mental del Cedimat, i l’escriptor i educador Manuel Matos Moquete. Tots ells van tractar sobre el comportament i el rol dels comunicadors, els mitjans i la societat receptora de la comunicació, en la construcció d’un ambient més pacífic i harmoniós.

Anna Maria Ollé, directora de l’Àmbit Maria Corral, pronuncià unes paraules de benvinguda i va destacar que enguany l’entitat celebra vint-i-cinc anys de presència en territori dominicà.

«Aquesta nit ens preguntarem sobre el paper i la feina dels professionals de la informació, tant per part d’ells com dels mitjans i els receptors, per a aconseguir junts una societat més humana», va remarcar.

Afirmà que s’acostuma a parlar de la societat de la informació, de l’era de les comunicacions, del quart poder, o simplement de la importància de la informació per a les societats del segle xxi; tot i això, a vegades la feina dels professionals de la informació és durament criticada. «Estem en un context en què ningú no nega la importància dels mitjans de comunicació, però les seves formes de relatar i difondre, de vegades són qüestionades», apuntà Ollé.

Maria Isabel Soldevila, cap de redacció del diari Listín Diario, va ser la moderadora del debat en què Rafael Molina va comentar: «Sense afecció a l’ètica, per bo que sigui el periodisme, deixa de ser-ho, i es converteix en un relat, una faula, un conte o qualsevol altra cosa, menys periodisme. La paraula ‘periodisme’ comporta, com a ingredient principal, el sentit ètic».

Per la seva banda, Manuel Matos se centrà en els aspectes pragmàtics de la comunicació social i va comentar que avui es parla d’un món unipolar, de societats molt lliures, postmodernes, light, de l’era de la tecnologia de la informació i la comunicació. I llavors, en aquest món –va dir el professor– un es pregunta pels propòsits de la comunicació. Informar? Interpretar? Orientar? Formar? Vendre un producte?

El metge i psiquiatre Luis I. Montalvo inicià la seva exposició comentant que avui dia el carrer és ple de perills per als ciutadans i aquest perill presencial o viscut en pròpia pell, afecta psicològicament moltes persones cada dia i deixa empremtes inesborrables en la memòria cognitiva i emocional de les víctimes. Va comentar que és lamentable que els mitjans de comunicació prenguin partit i es transformin en fiscals acusadors o en advocats defensors. Assenyalà que la població que veu la televisió, escolta la ràdio i llegeix la premsa no es mereix estar sotmesa a aquesta «maliciosa» acomodació dels fets per servir els interessos de determinada persona o sector, i que per això el receptor es torna incrèdul davant els fets de què es dóna notícia.

Un altre aspecte exposat pel Dr. Montalvo és com es tracta la informació sobre actes criminals i delictius. El que ha passat encara és massa recent. Els successos no són matèria de la història, fins que no són matèria morta. El present ha de ser depurat i relatat amb prudència i veracitat, i els fets només podran ser explicats amb imparcialitat en el futur.

Assistiren a l’acte comunicadors, membres de l’entitat organitzadora i convidats especials, que es van enriquir amb les exposicions dels ponents. Al final de les dissertacions, la moderadora va obrir el col·loqui amb els cinquanta comensals en un clima distès i agradable.

L’Àmbit Maria Corral i l’Institut de la Pau F. Pepén, institucions sense finalitats de lucre que es dediquen a la investigació i difusió de valors humans, van celebrar aquest sopar-col·loqui sobre «l’ètica de la comunicació», en el marc del vint-i-cinquè aniversari de la seva presència al país.

Imprimir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada