Conviure amb el càncer

2a cancer-240

Per Francesc Viñas i Rexach
Director d’Oncolliga
Barcelona, febrer 2013
Foto: Creative Commons

Un de cada dos homes i una de cada tres dones desenvoluparan un càncer al llarg de la vida, assenyalen els informes sobre la incidència, la mortalitat, la supervivència i les projeccions de futur del càncer. Una malaltia que no solament afecta la salut de la persona, sinó que incideix en les seves relacions familiars, laborals i socials, i condiciona enormement el seu benestar. Per això, hi ha moltes persones amb càncer que necessiten una atenció psicosocial que les ajudi a trobar recursos emocionals, afectius, socials per a afrontar la malaltia amb el màxim benestar possible.

El 4 de febrer se celebra, com cada any, el Dia Mundial Contra el Càncer, jornada promoguda per la Unió Internacional contra el Càncer (UICC) amb l’objectiu de contribuir a la millora del coneixement sobre la malaltia, especialment sobre la seva prevenció. En l’edició d’aquest any la campanya informativa està orientada a dissipar els mites i les concepcions errònies perjudicials que hi ha sobre la malaltia.

Amb l’eslògan «El càncer – Sabies què?», es presenten quatre dels mites més estesos. Sobre el mite de pensar que «el càncer és un problema de salut», cal recordar que no és només una qüestió de salut, ja que té importants implicacions socials i econòmiques. Davant del mite que «el càncer és una malaltia de països rics i de gent gran» cal tenir present que el càncer no discrimina, i que es tracta d’una epidèmia mundial que afecta totes les edats, amb una gran afectació en els països en vies de desenvolupament. «El càncer és una sentència de mort», afirmem sovint, i és convenient conèixer que molts càncers que abans es consideraven una sentència de mort ara es poden curar, i avui dia el càncer de moltes persones pot ser tractat eficaçment. Referent el mite d’afirmar que «el càncer és el meu destí», hem de tenir present que, amb les estratègies adequades, més d’un de cada tres càncers es poden prevenir.

El càncer és una malaltia que impacta fortament en la vida de les persones i ens planteja reptes importants. Per a afrontar-los, sovint necessitem ajuda per a reestructurar tot allò que la malaltia desgavella, no tan sols la salut, sinó també el nostre benestar i el sentit de la nostra existència.

Moltes persones col·laboren per fer possible «conviure amb el càncer». Els investigadors possibiliten l’obtenció de tractaments de quimioteràpia i radioteràpia més específics, eficaços i menys agressius, alhora que s’avança cap al coneixement de la causes de la malaltia, i un dia s’aconseguirà que el càncer només sigui una malaltia i no una causa important de mortalitat. Els professionals de la salut excel·leixen en l’atenció clínica als malalts i aconsegueixen diagnosticar la malaltia cada cop més precoçment i tractar-la cada vegada amb més eficàcia. Finalment, els psicooncòlegs, treballadors socials i familiars, amb la col·laboració de persones voluntàries realitzen –des de diverses organitzacions– una valuosa tasca de suport emocional, afectiu i social que millora el benestar de la persona amb càncer i de la seva família.

Publicat a Oncolliga

Imprimir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada