218 Sopar Hora Europea: «Implicacions davant l’exclusió social»

SHE 218La marginació i l’exclusió social coincideixen en molts aspectes: deixar de banda en la societat un bon nombre de persones que perden molts dels drets fonamentals, entre d’altres el de la integració, sigui per manca de recursos econòmics o bé per circumstàncies adverses. La societat no s’adona de la discriminació que exerceix promovent exclusions de molts tipus: racials, religioses, grupals, per causa de la salut, etc., que actuen com a element segregador.

Aquesta marginació, que pot ser temporal o duradora, sol tenir uns inicis insignificants i pot acabar en una situació greu degut a diferents problemàtiques. Sabem que davant l’exclusió hi ha diferents actituds: n’hi ha que passen de llarg, altres ho viuen amb indiferència…, però afortunadament molts ciutadans són conscients d’aquesta realitat i aporten el seu gra de sorra. En un país ideal seria fàcil dir a l’Estat que resolgués aquestes bosses de marginació, però no sempre pot o no sap actuar davant d’aquestes situacions difícils.

Sortosament a Catalunya la «Taula del Tercer Sector» agrupa 34 federacions i grans organitzacions que aglutinen prop de 3.000 entitats socials no lucratives, totes elles altruistes i no governamentals. Aquest sector està en contraposició al «primer sector» o sector públic, que és el governamental i no lucratiu, i al «segon sector» que correspon al de l’empresa privada, no governamental i lucrativa.

Avui a Europa, per tant també a casa nostra, ens afecta amb intensitat el fenomen dels refugiats, per exemple, els que vénen de Síria, Afganistan o Iraq, i no cal dir tantes persones que arriben en pastera i es volen integrar en la cultura del nostre país.

L’atenció a les necessitats humanes implica una preocupació vers qui pateix. Sense aquesta dimensió no es podria parlar d’una responsabilitat en l’atenció plena del marginat. Cal adonar-se de les situacions d’indigència que abasten aspectes com: l’adequada alimentació, el dormir, la higiene personal, una roba neta i una digna companyia, que pugui guiar més enllà d’una resposta immediata a les seves necessitats.

També hi ha malalties que marginen, algunes molt reconegudes com l’alcoholisme o la drogoaddicció o la sida i les malalties mentals i, sovint els qui les pateixen han estat aïllats de la societat i cauen en situacions d’indigència i de desvaliment. Hi ha persones inadaptades que, per manca de guiatge, es troben incomunicades. El món els ve ample i els és difícil conviure i se senten inadaptades.

A més, hi ha situacions d’extrema pobresa derivades de la manca de recursos públics que fan que l’ajut sigui escàs o nul per a les famílies, i es complica molt més quan hi ha infants. O en persones ancianes que no poden gaudir d’uns recursos dignes perquè les retribucions per jubilació són escasses. Tots aquests col·lectius també tenen dret a què se’ls consideri.

La llista de necessitats és extensa i el desig solidari d’oferir igualtat d’oportunitats davant les desigualtats és un repte. Per aquest motiu, en el Sopar volem conèixer el treball responsable de tantes entitats i organitzacions dedicades al servei de l’exclusió social. I escoltar com es mobilitzen tantes persones voluntàries que senten el deure de col·laborar davant d’aquestes situacions precàries que demanen ajut.

Ens preguntem si sabem què fan les diverses entitats, si coneixem els seus resultats i com responen els ciutadans davant d’aquestes situacions que marginen. Veure i sentir amb quin esperit s’impliquen tantes entitats en aquesta difícil tasca, i escoltar el testimoni de persones entusiasmades per col·laborar en aquestes situacions de necessitat pot fer vibrar a d’altres i, tal vegada, a nosaltres mateixos. Aquest és un estímul per la nostra vida social, conèixer el que es fa i com es fa.

Josep M. Forcada i Casanovas

Ponents:

Xavier AlonsoMembre del grup de migracions Cristianisme i Justícia i del patronat Fundació Migra-studium, Treballa a la Direcció General per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya

Mercè Darnell, Adjunt Àrea Social Càritas Diocesana de Barcelona

Begoña Román i Maestre, Professora d’Ètica a la Facultat de Filosofia (UB). Presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya

Moderador:

Agustí Viñas i RexachVicepresident de la Fundació Integramenet

Ressenyareportatge fotogràfic i monogràfic

Imprimir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada