Cyberbullying entre menors: com reduir-lo?

e65ca22d8aa33739Per: Leticia Soberón
Psicòloga i cofundadora del Innovation Center for Collaborative Intelligence
Barcelona, febrer 2016
Foto: Creative Commons

El maltractament per escrit i en el mateix mòbil pot ser molt més dolorós que el físic. I passa molt més del que podria esperar-se entre nens i joves.

El ciberassetjament consisteix en què un menor amenaça, fustiga, insulta, humilia o molesta un altre mitjançant la tecnologia digital en xarxes socials, xats i missatgeria instantània. Aquest problema està creixent gairebé a tots els països amb alta presència tecnològica entre nens i adolescents.

Si l’assetjament com a tal ha existit sempre en la majoria de les escoles, la seva incidència ha anat creixent i s’ha intensificat, sembla, en aquesta «era digital». Famílies i mestres es pregunten què és el que van fer malament, si tot es degut a Internet i als videojocs i, en qualsevol cas, com reconduir la situació.

Hom recorre als jutges i control escolar. Però en problemes com la violència escolar o el bullying, la solució penal o policial actua només com un dic momentani davant una situació creixent, sense arribar a la font d’aquesta riuada, allà on es genera la incapacitat dels nens per gestionar les diferències i antipaties de manera respectuosa. Tampoc n’hi ha prou amb «l’educació» o els «valors» genèrics, com si fossin talismans que haurien de solucionar aquesta lacra. Cal precisar més de què estem parlant.

El bullying o assetjament suposa, en primer lloc, una deficient capacitat d’empatia i una truncada «construcció de l’alteritat», que és el reconeixement de les altres persones com valuoses i dignes de respecte.

La construcció de l’alteritat comença cap als tres anys, molt poc després que hagi emergit el «jo» de la persona. En el moment que el nen o nena es reconeix a si mateix(a) en la seva identitat, sorgeix a poc a poc l’evidència que hi ha altres persones, aquests «altres» (d’aquí el nom: alteritat) amb qui s’ha de relacionar: germans, amics i família. La construcció de l’alteritat en el respecte per l’altra és la base de l’empatia i serà clau de la vida social a tot nivell. Aquestes actituds s’ensenyen bàsicament amb l’exemple: si els grans tracten amb respecte el mateix nen i els altres, siguin joves o adults, li estan mostrant estratègies respectuoses per solucionar diferències, antipaties o moments de confrontació.

Però l’exemple pot ser insuficient; també cal un acompanyament actiu perquè quan el menor comenci a recórrer a l’insult, l’agressivitat o al menyspreu de l’altre, s’hi posin els correctius adequats tot seguit, obrint-li nous repertoris de conducta per gestionar les relacions humanes. El ciberespai serà només un ambient més on reproduirà els models de la relació que va aprendre a casa i a la guarderia.

Una societat digitalitzada requereix més que mai el conreu decidit del més humà de l’ésser humà: la capacitat de respectar i estimar els altres.

Imprimir
One comment on “Cyberbullying entre menors: com reduir-lo?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada