Mendoza, ciutat de bellesa transformadora i dels Festivals de Flauta del Món

Per: Elisabet Juanola Sória
Periodista
Barcelona, octubre 2018
Foto: Creative Commons

En el món hi ha innombrables iniciatives que promouen la convivència i la consciència d’una millor forma de vida, la cura del planeta i la fraternitat, però no són notícia, ni omplen titulars. No obstant això, cada vegada és més necessari parlar d’elles, ja que estem malalts de dolor, violència i abús.

Mendoza, al peu de la Cordillera de los Andes, a l’oest del territori argentí, és una ciutat amable,«caminable», a la mesura humana, amb passeigs per prendre un cafè a l’aire lliure, amplies avingudes, llibreries i costum de rebre persones en trànsit des del pas fronterer amb Xile.

Des de l’any 2008, el setembre, Mendoza convoca el Festival de Flautas del Mundo organitzat per la Fundación Ama el Mundo i a l’empara de la Universidad Nacional de Cuyo, amb important trajectòria de treball musical especialitzat en aeròfons, música llatinoamericana i andina. Els Festivales de Flauta del Mundo integren músics de diferents punts del planeta amb els seus diferents conceptes ontològics i aeròfons. Estudiants i mestres parlen de flautes clàssiques metàl·liques, barroques, fusta, canya, filosofia de la vida, alimentació, respiració, psicologia i molt més, durant cinc dies, a partir d’un abundant repertori de classes magistrals, tallers i concerts, que finalment són la base de quelcom més profund que mobilitza aquest festival, com relata el seu fundador, Pablo Salcedo: «Les flautes són quelcom del que m’he alimentat des de nen i arribada una edat, he necessitat, en l’aspecte personal, integrar el que és tocar un instrument, la música i el que sóc com a persona. Unir el sentit de responsabilitat amb moltes coses que ens passen com a éssers humans i com a societat, amb la part musical. El festival no només parla de flautes, va molt més enllà; el sol fet d’integrar diferents estils, les diferents cultures en un pla d’igualtat, en un pla de no competència, va generant en tota la comunitat flautista i en tot el públic, un sentit que tots som iguals, que tots hem de col·laborar, tirar endavant pel mateix costat. A més, sempre hi ha la possibilitat que es presentin propostes de ponències que relacionin l’ésser humà amb el procés de pensar, amb la defensa dels drets humans.»

Els festivals generen sentit de comunitat i combreguen amb la idea transformadora de bellesa de Dostoievski pel que fa a, segons Salcedo: «Ser sensibles al floriment de la bondat en un mateix, al floriment de l’amor de manera comunitària i un respecte pel que és el món, estimar el món». Així, en aquestes deu edicions s’ha passat, com diu amb astorament i agraïment el seu fundador: «De no ser res, a ser una explosió d’energia. Ve gent d’arreu del món, ens reunim i després cadascú torna al seu lloc d’origen i any rere any tot això flueix. Mendoza genera una condensació de bona ona amb coses molt humanes i positives, de molt contingut i coneixement cultural que torna al seu lloc d’origen amb cada un dels visitants. És una energia molt gran de professors que reben alumnes d’altres llocs durant l’any, de lutiers que envien els seus instruments i s’ha generat una comunitat global amb sentit de respecte per l’altre, especialment pel que fa a quelcom diferent, per aprendre i generar un intercanvi permanent. És quelcom que jo crec que ha canviat el món de les flautes i tant de bo també vagi modificant o integrant al públic que busca això.»

http://www.worldflutesfestival.org/es/index_es.html

http://lovetheworld.la/auditorio.html

http://www.uncuyo.edu.ar/

Imprimir
One comment on “Mendoza, ciutat de bellesa transformadora i dels Festivals de Flauta del Món
  1. Herminia Carbo Reñé

    Me ha gustado su lectura, me ha invitado a pensar y siento la música que sale de su tubo como una forma de transformar mi estado de ánimo.Está al alcance de todos y a todos puede cambiarnos su dulce sonido.No se resistan a leer el artículo , a oír su sonido , a aprender a tañerla.

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada