Ressenya 234 Sopar Hora Europea: «Preparar persones per millorar la societat»

Per: Rocío Muñoz
Àmbit Maria Corral
Barcelona, abril 2019
Foto: Ita Amigó

El 21 de març es va celebrar el 234 Sopar Hora Europea per tractar sobre com «Preparar persones per millorar la societat». La moderadora Mercè Saiz apuntà que educar és acompanyar les persones a descobrir el món, la vida, a admirar-se i preguntar-se» i donà la paraula als ponents per posar llum a diferents aspectes per educar persones que millorin la nostra societat.

Maria del Mar Galceran, pedagoga i coordinadora de projectes del Lloc de la Dona, inicià la seva aportació des de la pedagogia de l’Amor. Va subratllar tres aspectes que hauríem de canviar per millorar la societat: el primer és la indiferència cap a tot, el segon és la desconfiança i el tercer és l’alienació. Davant d’això, va oferir alguns eixos a partir de la pedagogia de l’Amor: la descoberta i promoció del potencial humà que habita en el cor de cadascú. La persona té una dignitat, uns dons, un talent especial que cal ajudar a desenvolupar i això implica creure en l’altre; la creació d’espais i entorns de seguretat i de confiança bàsica, on les persones es puguin sentir apreciades, sostingudes, segures i això els doni força per tirar endavant els seus desitjos; exercitar la renúncia, renunciar en bé d’un altre; l’exercici de la cooperació i la col·laboració, educar en l’esperit de servei. I l’autonomia i la llibertat, ajudar els altres a veure les coses que els limiten i no els deixen ser. Tot això cal fer-ho des de la correcció fraterna.

Valentí Feixas, doctor en Educació i professor de la FPCEE Blanquerna – Universitat Ramon Llull, plantejà el tema des d’una mirada retrospectiva connectada amb els Drets Humans. Ressaltà les tres idees principals del dret a l’Educació: tothom té dret a l’Educació, la seva finalitat és el ple desenvolupament de la personalitat humana i donar suport al respecte dels drets humans i les llibertats fonamentals, i que els progenitors són els qui tenen el dret d’escollir la classe d’educació que volen pels seus fills. També va fer una mirada prospectiva a partir de l’últim informe de la UNESCO Repensar l’Educació. Vers un bé comú. Remarcà la idea d’aprendre a aprendre i aprendre a emprendre. «Hem de repensar l’educació, ser innovadors en allò que cal millorar, però ser conservadors en allò que sabem que beneficia una vida dignament humana.» Cità el document: «L’educació ha de permetre alhora, una adaptació al canvi, però també una transformació del món que ens permeti construir una humanitat comuna, un futur millor.»

Josep Gallifa, catedràtic de la URL a la FPCEE Blanquerna i cap de departament, manifestà que l’Educació és molt més que el que passa a l’escola. Tot educa. Assenyalà alguns aspectes: el primer és que com a societat hem de canviar la mentalitat amb la qual abordem la temàtica educativa. Un segon aspecte és que tenim necessitat de superar alguns marcs mentals, trobar elements d’encontre de diferents tradicions. Cal tenir presents els reptes del món i de la humanitat, i per resoldre els problemes del món hem de tenir en compte el concepte d’Educació Integral. Apuntà quatre lògiques sobre l’Educació Integral: establir una relació nova amb el coneixement, la tecnologia facilita l’accés al coneixement i ajuda a crear-lo de manera col·laborativa; s’ha de crear una relació més estreta de l’educació en la vida; prestar una major atenció als valors de la cultura i les organitzacions, i donar una major centralitat a la persona.

Maria Pàrraga, mestra, pedagoga i presidenta de la Fundació El Brot i d’ATCAT, expressà com veiem la formació de les persones, el futur i la seva projecció dins del món. «El que fa tenir sentit a la nostra vida són les persones que formen part d’ella». Tots tenim una funció a la comunitat educativa i tots ens necessitem per fer una bona tasca. Explicà un conte amb el qual ens deixava com a lliçó que en el lloc i el moment adequat, si es vol, es pot créixer i es pot aconseguir tot el que es proposi. Distingí alguns conceptes claus que es viuen a les escoles: èxit, fracàs, frustració, enginy, brillantor, foscor, admiració, desconsol, pressió, autoestima, seguretat, força, solidaritat i creixement. «Ser reconegut, respectat i estimat dins l’escola, és un dels més grans reptes que tenim. Educar és estimar i descobrir el gran potencial que portem dins.» Cal vetllar perquè tothom tingui les mateixes oportunitats. Finalitzà amb aquesta frase: «El metge salva vides, el mestre dignifica vides.»

El Sopar acabà amb un intens col·loqui on, gràcies a les intervencions dels assistents i els ponents, es va poder ampliar i contrastar diferents formes d’educar a la vida per poder preparar persones per millorar la societat.

 

Imprimir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada