Arbredes desconegudes

Per: Ramon Santacana
Educador i artista plàstic
Taiwan, setembre de 2019
Foto: Assumpta Sendra

Durant l’estiu s’han produït incendis forestals en diferents llocs com a Ribera de l’Ebre, Gran Canària o l’Amazones. Ja ens hem acostumat al fet que els incendis formin part important de la nostra ració diària de notícies en època estival. No obstant això, altres notícies més esperançadores passen sovint desapercebudes. Em refereixo als esforços de reforestació que s’estan fent en algunes zones del planeta.

La Xina, a la seva regió de Mongòlia Interior, ha mobilitzat en els últims set anys a 76,6 milions de voluntaris per plantar arbres, arribant-se a plantar 445 milions d’arbres des del 2012. En total ja sumen 1.700 milions d’arbres des de 1981 en què es va començar a alertar a la població i a donar suport a la plantació d’arbres. L’objectiu és protegir el nord de la Xina contra les tempestes de sorra i la invasió del desert i sembla que en diverses zones ja està donant resultats[1].

A l’Índia, que va camí de ser el país més poblat del planeta, també concedeixen gran importància a la reforestació i s’han compromès a mantenir un terç de la seva superfície sota coberta d’arbres. La promoció de la plantació d’arbres va portar a la regió de Uttar Pradesh al juliol del 2016, a aconseguir el rècord de plantació d’arbres en un sol dia. Vuit-cents mil voluntaris van plantar 50 milions de plançons (Guinness World Rècords).

Les autoritats van quedar tan satisfetes per l’èxit aconseguit que per al 2019 van tornar amb una altra campanya però amb un objectiu més ambiciós: plantar 220 milions d’arbres en un sol dia. 220 milions és el nombre de persones que viuen en aquest estat. Així el 9 d’agost del 2019 més d’un milió de persones, entre escolars, funcionaris, polítics, pagesos i altres voluntaris, van plantar joves arbres ja preparats i distribuïts pel govern. L’objectiu es va aconseguir a les 5 de la tarda[2].

La sembra es va dur a terme en 1.430,381 llocs. Segons un portaveu del govern estatal, tot el procés es va seguir des de la xarxa. Els clots estan geoetiquetats i els plançons porten un codi QR. Així queda registrat quants se’n planten i on. Es calcula que al voltant del 60% dels plançons sobreviuen.

No obstant això, aquesta vegada l’Índia no va poder obtenir el rècord mundial, ja que pocs dies abans, el 29 de juliol del 2019, Etiòpia va arribar a plantar segons les seves autoritats més de 350 milions d’arbres en un dia, la qual cosa de verificar-se, hauria establert el nou rècord mundial[3].

Aquesta campanya de plantació forma part d’un projecte més ambiciós, el Green Legacy, liderat pel primer ministre d’Etiòpia, Abiy Ahmed. Té per objectiu arribar a plantar un total de 4.000 milions d’arbres a fi de contrarestar els efectes de la desforestació i el canvi climàtic en aquest país tan propens a la sequera[4].

Organitzacions internacionals i ambaixades estrangeres també donen suport i participen en la campanya. Segons l’ONU la cobertura forestal d’Etiòpia va disminuir del 35% de la superfície a principis del segle xx a prop del 4%. En vint-i-cinc anys fins al 2015 s’han perdut 2.500 milions d’hectàrees de bosc. L’augment de la població, que s’ha multiplicat per cinc en poc més de mig segle, ha exercit una gran pressió sobre el medi ambient. És hora que aquesta mateixa població es converteixi en un factor de protecció i restauració del medi ambient.

Acostumats a escoltar notícies sobre guerres comercials, rivalitats militars, competició entre nacions, que bo seria que els països comencessin a competir en objectius mediambientals, que s’esforcessin per sobrepassar als seus veïns en conservació i reversió del canvi climàtic i del medi ambient, que es concedissin premis verds als països que fossin en prestigi equivalents als Nobel.

De moment hi ha una proposta a nivell global: plantar 7.800 milions d’arbres, un per cada habitant del planeta, per al Dia de la Terra del 2020[5] data del cinquantè aniversari del primer Dia de la Terra. T’apuntes?

[1] Xinhua (March 11, 2019). China’s desert-fighting region plants 445 mln trees since 2012  http://www.xinhuanet.com/english/2019-03/11/c_137886184.htm

[2] Biswajeet Banerjee (August 9, 2019). Indians plant 220 million trees in single day. The Washington Post  https://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/indians-plant-220-million-trees-in-single-day/2019/08/09/d0dccd0c-baa5-11e9-8e83-4e6687e99814_story.html

[3] BBC News (July 29, 2019). Ethiopia ‘breaks’ tree-planting record to tackle climate change  https://www.bbc.com/news/world-africa-49151523

[4] Palko Karasz (July 30, 2019) Ethiopia Says It Planted Over 350 Million Trees in a Day, a Record. The New York Times  https://www.nytimes.com/2019/07/30/world/africa/ethiopia-tree-planting-deforestation.html

[5] Earth Day Network (2019) https://www.earthday.org/campaigns/reforestation/

Imprimir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada