Crisi, la necessitat d’emprendre

9a crisi-240-m-pellegrinettiPer Rodrigo Prieto
Doctor en psicologia social
Barcelona, setembre 2010
Foto: Pellegrinetti

Des de fa més d’un any la paraula crisi és protagonista en les converses quotidianes de gairebé tothom i obre una llum d’alarma i preocupació que ha aconseguit mobilitzar no solament la població, sinó també els mateixos governs, els estats i fins i tot els grans organismes financers internacionals.

Dia rere dia els mitjans de comunicació no paren de transmetre informacions sobre les fatídiques conseqüències de la crisi a tot arreu: fàbriques que tanquen, acomiadaments massius, recés en la majoria de les activitats econòmiques, famílies que no arriben a final de mes, entre d’altres, dibuixen un panorama que no és gens engrescador.

Si bé els experts han identificat les causes de la crisi en l’especulació financera, entre altres factors macroeconòmics, resulta difícil assenyalar responsabilitats directes sabent que gran part dels sistemes monetaris i financers internacionals estan interconnectats i funcionen sota els mateixos criteris.

Es tracta, per tant, de la primera gran crisi econòmica del nostre món globalitzat, en absolut comparable amb cap de les grans crisis de la història a causa de les particularitats que comporta l’enorme interdependència entre els mercats i el ràpid flux dels capitals més enllà de les fronteres entre països. Com a resultat d’aquest escenari, s’imposa una profunda incertesa que tenyeix de gris el futur immediat i fins i tot el més llunyà.

«Emppersona»

A l’Estat espanyol, un dels trets característics d’aquesta crisi és que afecta un sector social que durant molt de temps ha gaudit d’una relativa estabilitat econòmica: professionals autònoms, petits i mitjans empresaris, treballadors amb llargues trajectòries a les seves empreses, etc.

En general, aquestes persones es caracteritzen per haver dedicat gran part de la seva trajectòria a tirar endavant la seva activitat professional, sia com a autònoms o com a petits o mitjans empresaris, és a dir, han aprofitat al màxim els seus coneixements, temps, energies, estalvis, en definitiva, tots els seus recursos personals, materials i socials, que en èpoques de crisi es poden veure fortament ressentits.

Paral·lelament, des de l’inici de la crisi molts experts insisteixen en la idea que una de les claus per a no enfonsar-se amb la crisi és precisament enfortir la creativitat, l’entusiasme i la capacitat d’emprendre.

Justament amb aquest propòsit, la Fundació PIMEC va crear l’any 2009 «Emppersona», un programa d’ajut personal a l’empresariat dirigit a «oferir un servei personalitzat d’orientació, assistència i assessorament per a tornar a emprendre o recol·locar-se en l’àmbit empresarial i/o laboral» (http://web.pimec.org/repositori/documents/altres/ca/pgm-emppersona.pdf).

Aquest programa s’adreça a persones empresàries, autònomes i emprenedores que estiguin en atur o que tinguin serioses dificultats a causa de la situació econòmica actual. A totes elles, la Fundació PIMEC els vol donar un cop de mà ajudant-les a prendre forces per tornar a emprendre, connectant-les amb diferents recursos públics i privats que els serveixin per a recomençar i acompanyant-les de prop en aquest procés per tal d’orientar-les i conduir-les davant dels dubtes que els vagin sorgint.

D’aquesta manera es pretén no solament recolzar sinó també promoure l’esperit emprenedor de moltes persones que, a causa de la crisi econòmica hagin vist perjudicada la seva situació laboral. Es tracta de donar-los una oportunitat per a seguir desenvolupant i utilitzant les seves capacitats i coneixements en benefici de si mateixos i de les localitats en què viuen, ja que, amb les activitats que creen, generen feina per a moltes persones i contribueixen a dinamitzar l’economia en general.

Concretament, quan una persona que té el perfil de destinatari d’aquest programa acudeix a la Fundació PIMEC demanant ajuda, se li fa una acollida i un primer diagnòstic de la seva situació personal i professional. A partir d’aquí se li planteja un pla personal d’acció destinat a millorar la seva situació laboral, el qual inclou, entre d’altres coses, informar-lo i orientar-lo sobre els recursos empresarials, financers, psicosocials, socioeconòmics i formatius disponibles per a emprendre una nova activitat empresarial o per a cercar feina. Durant el desenvolupament d’aquest pla, se li fa un acompanyament individual que es manté fins al moment en què l’usuari es torna a situar en el mercat empresarial o de treball.

El programa «Emppersona» compta amb el suport de diferents entitats públiques i petites organitzacions privades (entre elles l’Àmbit Maria Corral) que ofereixen solidàriament múltiples recursos de suport i assessorament als seus beneficiaris. En temps de crisi, aquesta forma de funcionament constitueix un excel·lent exemple de col·laboració entre el sector públic, l’empresariat i el tercer sector per a fer front a un problema prioritari en l’actualitat.

Iniciatives com aquesta aporten una quota d’esperança en un moment en què abunden els discursos catastrofistes sobre el present i el futur de l’economia. Per això, val la pena donar-los suport i contribuir a la seva consolidació.

Imprimir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada