Creativitat en temps de crisi

creativitat-240-imparypasaPer Alina J. Bello Dotel
Col·laboradora de l’Àmbit Maria Corral
Santo Domingo, R. D., setembre 2011
Foto: Imparypasa

Com més dificultats té una persona, més creativa es torna i això ha estat així des dels orígens fins als nostres dies.

La creativitat és una resposta dels individus als problemes propis de la seva condició humana o del seu entorn social i està orientada a produir coses noves i valuoses que portin a la superació de les necessitats.

Alguns dels invents i descobriments més grans de la humanitat sorgiren com a resposta a les necessitats dels inventors o descobridors, els quals generalment eren persones que van desplegar alguns dels trets distintius de les persones creatives, que trobem remarcats pels psicòlegs Guilford, Torrance i Lowenfeld després de realitzar diverses investigacions sobre la creativitat i les persones creatives. Aquestes característiques són:

1. Sensibilitat

2. Fluïdesa

3. Flexibilitat

4. Originalitat

5. Redefinició

6. Capacitat d’anàlisi

7. Capacitat de síntesi

8. Coherència d’organització

Des de les pintures rupestres fins a la investigació amb cèl·lules mare, passant pel desenvolupament de la tecnologia de la informació, l’agroenginyeria i la conquesta de l’espai, tot això representa l’obra creativa d’individus que, cercant respostes a necessitats pròpies o col·lectives, ens han deixat un llegat en les arts, les ciències, les tecnologies, la política i l’economia entre altres àrees de la vida humana.

Com en el passat, avui també cal aixecar la bandera de la creativitat a l’hora d’afrontar situacions difícils, siguin econòmiques, familiars, comunitàries o de qualsevol altra índole. Recordem que no serveix de res seure a lamentar el que hauria pogut ser i no va ser. Davant les dificultats només podem buscar la forma de superar-les i, per a fer-ho, actuar creativament és de gran ajuda.

Ser creatius i utilitzar la creativitat per a veure el món i el nostre entorn és la millor manera d’aportar alguna cosa a un món en crisi. La solució als problemes econòmics, socials, familiars, etc., no sortirà de les maneres de fer les coses ja sabudes, ni dels mateixos discursos esgotats i sense una força dinamitzadora que mogui a l’acció; sortirà d’uns nous ulls i una nova forma de mirar el món, la gent i a nosaltres mateixos. Necessàriament sortirà de la creativitat que tinguem per a crear d’una manera nova el nostre món de relacions, accions i omissions, des de les característiques ja esmentades que representen el fonament de les persones creatives.

Imprimir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada