Dir «sí» a la diversitat

dir-240-unescoPer Marta Miquel i Grau
Col·laboradora de l’Àmbit Maria Corral
Santiago de Compostela, maig 2011
Foto: Unesco

Fa ja deu anys la UNESCO va aprovar la Declaració Universal sobre la Diversitat Cultural, en què sosté que «la riquesa cultural del món resideix en la seva diversitat dialogant», com va dir qui n’era aleshores director general, Koichiro Matsuura. Des d’aquell moment cada 21 de maig se celebra el Dia Mundial de la Diversitat Cultural per al Diàleg i el Desenvolupament, en el qual diversos grups i institucions de tot el món realitzen activitats per fomentar el diàleg entre diferents cultures, creences, generacions, etc., en què preval el respecte a l’ésser humà i la seva identitat.

A més de totes les iniciatives que es duen a terme per commemorar aquesta data en concret, hi ha altres espais des dels quals es treballa dia a dia en aquesta mateixa direcció. El respecte, el diàleg, l’escolta o l’acceptació de la pluralitat són pilars fonamentals per a aprendre a viure en aquesta diversitat en què ens trobem immersos i adonar-nos que tots som iguals i diferents al mateix temps.

Una de les iniciatives interessants al respecte és la que porta a cap l’empresa «Diversia Cultural». El seu principal objectiu és la creació d’espais per a la promoció d’una societat intercultural en la qual convisquin persones de diferents orígens, amb ple accés als drets de ciutadania i respectant les diferències culturals. Com a principis transversals del seu treball hi ha la innovació permanent, la participació, la interculturalitat, la igualtat de gènere i la responsabilitat social corporativa.

Una altra iniciativa interessant en aquesta línia és l’«Institut Diversitas», que també posa el seu gra de sorra en el treball pel que denomina «una de les principals riqueses de la humanitat». El seu objectiu és promoure el respecte i la valoració de la diversitat en totes les seves manifestacions, així com posar en evidència i contribuir a superar les dinàmiques socials en què aquesta és font de desigualtats i discriminació. Els seus eixos d’intervenció prioritaris estan centrats en la diversitat d’origen o cultural i la de gènere, a més de tenir un interès especial en les de tipus funcional, generacional, socioeconòmica i religiosa.

En aquesta mateixa línia, l’«Atles de la Diversitat» aposta per una eina pedagògica que, gràcies a la col·laboració d’una extensa xarxa d’escoles, pretén recollir les particularitats de cada lloc i formar un exhaustiu retrat de la diversitat cultural de diferents països i comunitats lingüístiques i culturals. Les experiències dels alumnes els ajuden a generar fitxes i peces de coneixement que es posen a disposició de la resta de la comunitat, fet que enriqueix els participants com a creadors de coneixement i ensenya a valorar altres cultures, realitats i formes de vida.

I, per acabar, i entre altres moltes, anomenarem també la «Fundació diversitat» constituïda per l’Institut Europeu per a la Gestió de la Diversitat i la Fundació ALARES, l’objectiu principal de la qual és la difusió i implementació a Espanya del que es denomina el «Charter de la Diversitat». Aquesta és una carta de compromís que signen amb caràcter voluntari les empreses i institucions per fomentar el seu acord amb uns principis fonamentals d’igualtat, el respecte al dret de la inclusió de totes les persones, un reconeixement dels beneficis que brindi la inclusió de la diversitat cultural, demogràfica i social en la seva organització, una implementació de polítiques concretes per a afavorir un entorn laboral lliure de prejudicis, i el foment de programes de no-discriminació respecte a grups desfavorits.

Treballar perquè tot ésser humà pugui sentir-se igual i diferent a un altre alhora és fer possible que cada persona visqui en plenitud, és respectar i fomentar el bressol cultural en què cada un neix, creix i es desenvolupa, és aprendre a conviure en la diversitat i és ser solidari amb totes les persones amb les quals –independentment de les nostres diferències– compartim una característica bàsica: el fet d’existir.

Imprimir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada